Вся правда про капусту: користь та шкода

Автор:
112
5хв

Назва цього овоча у перекладі з латинської означає «голова». Культ білокачанної капусти припав ще на кам'яний та бронзовий віки. Найперша технологія вирощування даного овоча була розроблена стародавніми єгиптянами, греками та римлянами. 

Капуста має велику кількість макро- та мікроелементів. До складу входить калій, магній, фосфор, кальцій та залізо. Вітаміни А, В1, В2, В6, C, E, РР, U. Щоб заповнити добову норму вітаміну С, достатньо з'їсти 200 г свіжої або 150 г квашеної капусти.

Корисні властивості капусти

Капуста популярна серед тих, хто худне, має надмірну вагу чи ожиріння. Варений продукт має проносну дію.

Регулярне вживання даного овоча є профілактикою виразкових захворювань шлунково-кишкового тракту та дванадцятипалої кишки. Капустяний сік допомагає в роботі травлення, зменшує симптоми гастриту і коліту. Через наявність у складі вітаміну U (S-метилметіонін) знижується рівень кислотності травного соку. Також ця амінокислота діє як антидепресант.

Вітамін К нормалізує обмін речовин та роботу печінки. Має сприятливий вплив на кісткову систему, зубну емаль, сприяє швидкій регенерації тканин, легкому загоєнню ран та підвищує згортання крові.

Вітаміни групи В корисні для волосся, нігтів та шкіри, а також зміцнюють нервову систему та покращують роботу мозку. Чоловікам особливо корисний вітамін В9, що покращує вироблення сперматозоїдів.

Солі калію допомагають у боротьбі з набряками, що актуально для людей із проблемними нирками та захворюваннями сечостатевої системи.

Харчові волокна виводять з організму холестерин, запобігають утворенню жовчного каміння. Клітковина очищає від шлаків та токсинів.

Капуста популярна в сезон грипу і застуд, оскільки має відхаркувальну дію. Також багата на вітамін С, який допомагає у зміцненні імунітету. Причому зміст значно збільшується при термічній обробці. Фолієва кислота корисна для вагітних і жінок, що годують груддю. Також усуває внутрішні запалення.

Зміцнює судини, тим самим є відмінним засобом при варикозі. Корисна у боротьбі з раком передміхурової залози. А квашена капуста стримує зростання бородавок.

Шкідливі властивості капусти

Не рекомендується вживати велику кількість, адже це може спричинити здуття живота, діарею чи нудоту. Категорично не можна їсти тим, хто має проблеми із щитоподібною залозою, при гострих шлункових патологіях, ентероколіті, якщо є кровотечі (кишкові або шлункові).

З обережністю варто вживати, якщо спостерігається алергія чи індивідуальна непереносимість цього овочу.

Капуста не підходить для щоденного раціону, оскільки кількість клітковини сильно дратує стінки шлунка.

Як вибрати та зберігати капусту

При купівлі в першу чергу варто звернути увагу на колір качана, він має бути зеленим, без плям, пошкоджень, тріщин, слідів ураження шкідників. При зрізі має бути білий качан. Запах має бути свіжий, без кислоти та гнилі.

Найкраще для довгого зберігання вибирати капусту середньої величини і з пізньостиглих сортів, які продаються пізно восени. У підвалі, де холодна температура, капусту можна тримати до восьми місяців, а в квартирі поза холодильником до двох.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl+Enter і ми все виправимо!